Как да се защитим

Как да защитим малчуганите от вредните електромагнитни излъчвания и да запазим имунитета им висок?
03.09.2016

Децата и електрониката:

Как да защитим малчуганите от вредните електромагнитни излъчвания и да запазим имунитета им висок?Автор: Альона Нерсерян-Бриткова
Източник


Електрониката стана неразделна част от нашия живот - без нея вече не можем. Децата виждат, че родителите им са постоянно със смартфони или таблети в ръце, и смятат, че това е нормално. И започват да копират навиците на възрастните. За съжаление електромагнитните излъчвания от устройствата, които ни заобикалят, водят до отслабване на детския имунитет. „Какво да правим?” Много родители, особено майките, веднага ще вземат решение: „Никога повече няма да дам на детето си да играе с таблет! Трябва да бъде здраво!” Не бързайте, всичко трябва да е с мярка. Не случайно учените са посочили пределно допустимата доза за електромагнитно облъчване за човека - не повече от 0,2 мкТл (микротесла).

Електромагнитните излъчвания вредят на здравето, но ние не можем да лишаваме децата си от електронните устройства, които им помагат да се развиват, да общуват със света и да го опознават, да усвояват нови навици. Интелектуалните хоризонти пред младите ползватели стават по-широки с помощта на развиващи интелекта им игри. Затова е нужно навреме да казваме „НЕ” на любознателното ни дете и да изключваме електрониката.

Изключваме… И сега, струва ни се, можем да се успокоим… Нали електронният прибор е изключен и електромагнитните вълни, излъчвани от него, повече няма да вредят на детето. Но това не е толкова просто. Огледайте се и вижте, колко много други електроуреди Ви заобикалят. В домашни условия, това са телевизор, електрическа готварска печка, мобилен телефон, микровълнова печка, рутер, прахосмукачка, хладилник и други. Извън дома ни, това са асансьори, ескалатори, откритите електрически проводници, електро приборите в автомобилите... Давате ли си сметка за мащабите на електромагнитните излъчвания? Ние постоянно се намираме под тяхно въздействие!

В нашата страна допустимата интензивност на електромагнитните полета се регламентира от редица санитарни правила и норми (СанПиН). Ограниченията, които СанПиН налагат, се измерват в мерни единици, които са принципно по-различни от тези, които целият останал свят използва – а те са Вт/см2 (ват на квадратен сантиметър). При това се определя и количеството енергия, която прониква в тялото на човека за една секунда. Тук е мястото да се подчертае, че електромагнитните вълни, в зависимост от тяхната честота и вида на живата тъкан, с която си взаимодействат, проникват различно.
Как „вредните вълни” проникват в нашия организъм?


Съществуват три типа електромагнитни вълни. Те проникват в нашия организъм на различна дълбочина:

 • Електромагнитните вълни от милиметров диапазон проникват в повърхностните слоеве на кожата;
 • Електромагнитните вълни от сантиметров диапазон проникват в живите тъкани, които са най-близко до кожата на човека;
 • Електромагнитните вълни от дециметров диапазон проникват в организма на човека на дълбочина 10-15 см и увреждат вътрешните му органи.За влиянието на електромагнитните излъчванияС физиката не всички са на „ТИ”. Затова, използвайки примера с обикновения мобилен телефон, ще Ви разкажем по какъв начин се образуват електромагнитни излъчвания и как те влияят на човека.

Най-вредни за нашия организъм са високочестотните електромагнитни излъчвания от сантиметров диапазон (СВЧ – със свръхвисока честота), а мобилната връзка се намира в начало на този диапазон. Както по време на разговор, така и в режим на покой, СВЧ вълните нагряват организма на човека. Доказано е, че след разговор по мобилен телефон, артериалното налягане на човек се увеличава с 5-10 мм живачен стълб.

Изследвания показват, че електромагнитните вълни, които поднесеният към ухото мобилен телефон излъчва, предизвикват в невроните на централната нервна система на човешкия организъм резонанс, който многократно усилва стреса. Колкото по-често човек ползва мобилен телефон, толкова повече клетки от главния му мозък загиват.

Учените също така са установили, че електромагнитните излъчвания оказват неблагоприятно въздействие върху всички системи на човешкия организъм. Това вредно влияние не се усеща, докато протича събирателен ефект. Чак след време хората започват да забелязват нарушения в работата на трите основни системи на организма - нервната, сърдечно-съдовата и ендокринната.Особено чувствителни към електромагнитните излъчвания са децата и най-честите проблеми, които възникват при тях, са:

 • намалява детският имунитет;
 • развива се невроза;
 • повишава се чувството за умора;
 • появяват се вялост и сънливост;
 • детето не може бързо да се съсредоточава;
 • детето става разсеяно;
 • влошават се слухът и зрението му;
 • снижава се успеваемостта в училище и се намалява работоспособността;
 • разговорът по мобилен телефон води до нагряване на някои тъкани.


Как хората реагират на електромагнитните излъчвания от мобилните телефони: 15% не ги забелязват; при 70% негативните последици се проявяват след време; при 15% от ползвателите дори след еднократен разговор по мобилен телефон се констатират повишена уморяемост и нарушаване на съня.

За да предпазите децата си от вредните електромагнитни излъчвания, моля обърнете внимание на препоръките, които дават Американската Академия на педиатрите и Канадското дружество на детските лекари:

 • за деца до 2-годишна възраст – никакъв достъп до електронни прибори;
 • за деца на възраст от 3 до 5 години – ограничение до 1 час на ден;
 • за деца на възраст от 6 до 18 години – ограничение до 2 часа на ден.


Някои могат да кажат: „Какво ще му стане на детето ако си поиграе с гаджета 10-20 минути повече от регламентираното време?” Ето какво са констатирали специалистите от Федералния Държавен Институт по биохимична физика към РАН (Руската Академия на Науките) носещ името на Н. И. Емануел, и на Федералния Медицински Биофизически Център „А. И. Бурназян” към ФМБА на РФ, които са изследвали психофизичното състояние на деца, активно ползващи клетъчните средства за свръзка. Тези изследвания започват от 2006 г. и до ден днешен вече са изследвани 237 деца и юноши на възраст от 6 до 18 години.

И ето какви са резултатите:
 • след разговор по клетъчен телефон, децата бъркат приличащите си по звучене или сходни по произношение думи и звуци;
 • при 50,7% от децата е регистрирано намаляване степента на работоспособност;
 • 39,7% от децата са се оплакали, че бързо се уморяват;
 • 19,4% от децата видимо са станали по-разсеяни.
Как да защитим детето от електромагнитните излъчванияИма ли други начини за защита на децата от вредните електромагнитни излъчвания, освен ограничаването на времето за ползване на електронните прибори? Има!

 • Разстоянието от лицето на детето до екрана на електронния прибор не трябва да е по-малко от 30 см.
 • При разговор по мобилен телефон да се използват слушалки или да се включи високоговорящата свръзка.
 • Да се намали количеството електронни прибори, като премахнем ненужните (телевизор, който не гледаме; битови прибори, които не използваме).
 • Да се купуват съвременни електронни средства.
Трябва обаче да се има предвид, че изброените по-горе препоръки съкращават частично вредното влияние на електромагнитните излъчвания. Идеален би бил компромисът електрониката да се ползва за развитието на децата и в същото време да не вреди. Свидетели сме на неопровержим факт: днешните деца стават все по-зависими от електрониката. Както впрочем и възрастните. Получава се омагьосан кръг: без електронните устройства не можем, но те вредят…

Учените знаят за този проблем и което по-радостно - те вече са намерили ключ към неговото разрешаване. В течение на 16 години за това непрестанно работи компанията Aires Technologies, в която се разработват устройства за неутрализиране вредното въздействие на електромагнитните излъчвания. Основател на тази компания е руският учен Игор Николаевич СЕРОВ, чиито изобретения са отличени с многобройни престижни награди. Само на територията на Руската Федерация (РФ) И. Н. Серов има регистрирани 11 различни патента. Показателно е, че именно изследванията на ръководената от него компания Aires Technologies промениха подхода на научния свят към плюсовете и минусите на електромагнитното поле.


Устройствата Aires намаляват до минимум вредното въздействие и контролират електромагнитните полета. В основата им е заложена технологията за преобразуване на електромагнитното излъчване с използване на стабилизатори за по-добро функционално състояние на човешкия организъм и по този начин да се получи синхронизация между електромагнитните излъчвания на електронните уреди и електромагнитните излъчвания от човешките клетки.

Устройството може да се използва както за прикрепване към неголеми по размер електронни устройства (клетъчни телефони, таблети, бебефон), така и за електроника с по-големи размери, като телевизори, компютри, лаптопи, микровълнови печки и маршрутизатори.

Използването на Устройствата Aires е надежден способ за защита на децата от електромагнитни излъчвания. Нали си давате сметка колко трудно е да убеждавате малчуганите непрекъснато, че трябва да използват слушалки за провеждането на безопасни разговори с мобилните си телефони? А опитайте постоянно да контролирате детето си да спазва минимално разстояние от 30 см при взиране в екрана на таблета. Уверени сме, че в рамките на няколко минути, вие поне 10-20 пъти ще повторите фразата: „Дръж таблета по-далеч!”

Затова устройствата Aires могат да станат истински защитници на вашите деца, намаляйки до минимум вредното въздействие на електромагнитните излъчвания върху тяхното здраве. От работещия на масата компютър или лаптоп, от мобилния телефон на човек, стоящ на съседната маса в дадено заведение и имащ пряк контакт с Вас и детето Ви, от излъчванията на вашия собствен смартфон, който е в чантата Ви и засега все още не звъни. А в чантата Ви може да има и таблет?

Представяте ли си, на какво мощно излъчване Вие – с детето Ви – непрекъснато сте подложени? Устройствата Aires могат да бъдат оприличени на щит, който обира огромна част от заобикалящите Ви електромагнитни излъчвания. Да се говори за 100% защита от тях е некоректно, защото съвременните технологии все още не са отишли толкова напред. Но частично да се защити неукрепналият детски организъм от проникващите електромагнитни вълни е възможно.

Винаги ще се намерят скептици, които да кажат, че всичко това не работи и веднага ще Ви препоръчат да използвате т.нар. „вълшебни” талисмани като най-надеждната защита от всевъзможните електромагнитни вълни. Вярно е, че много „велики комбинатори” са се опитвали да манипулират естествения стремеж на хората да защитят себе си и своите деца от негативното влияние на електромагнитните полета. В действителност това са само безполезни аксесоари, чиято ефективност не е потвърдена с научни факти. Aires Technologies има какво още да разкаже за своите прибори, предназначени да неутрализират вредното въздействие на електромагнитните излъчвания.

Научете повече за това как устройствата Ви защитават от електромагнитните излъчвания на сайта на Aires България.

публикувана на: 03.09.2016 00:36