За вредата от излъчванията

Американските учени доказаха, че радиовълните от мобилните телефони водят до образуване на тумори
05.07.2016

Американските учени доказаха, че радиовълните от мобилните телефони водят до образуване на тумори

Американските учени заявиха, че използването на мобилните телефони значително повишава риска за развитие на рак. До този извод са стигнали изследователите от Националната токсилогическа програма, която се финансира от правителството на САЩ, пише The Wall Street Journal.

В продължение на много години специалистите подлагат плъхове на радиоактивно излъчване, подобно на това, което произвеждат клетъчните телефони.

Установено е, че след определено време у опитните плъхове се образуват тумори - глиоми в мозъка и шваноми/невриноми (тумори на нервните тъкани) на сърцето.

Заслужава си да се отбележи, че на заболяването са били подложени изключително мъжки индивиди.

Изследователите подчертават, че фактът, че тумори са откривани изключително рядко, даже незначителното нарастване на заболяването заради радиовълните може да доведе до сериозни последствия за човечеството.

Американските власти са изразходвали 25 милиона долара за тази програма. Учените за пръв път съумяха да докажат, че вълните от мобилните телефони въздействат върху човешкия организъм.

Първоначално се е смятало, че единственото, до което може да доведе използването на мобилни телефони, е нагряването на меките тъкани на организма.

Ще допълним, че Световната здравна организация отнася излъчването от мобилните телефони към група 2В - излъчване, което може би е канцероген.